Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Granko tortička

55 min
Pečenie

Osvedčený recept na rýchlu, modernú a sviežu Granko tortu, ktorá sa vždy podarí a každému chutí.

 

Ingrediencie na korpus:

  • 135 g kokosovej alebo hladkej múky

  • 4 g prášku do pečiva

  • 5 g jedlej sódy

  • 100 g krupicového cukru

  • 40 g rozpusteného masla

  • 1 šťastné vajce

  • 50 ml mlieka

  • 80 ml silnej kávy

Ingrediencie na ľahký krém:

  • 250 g mascarpone

  • 120 ml šľahačkovej smotany

  • 2 PL práškového cukru

Na ozdobenie:

  • maliny, čučoriedky, jahody, figy a i. ovocie, ktoré máte radi

  • mäta, medovka, oriešky, jedlé kvety podľa priania a nálady

Ingrediencie na ovocný rozvar (voliteľné – pre ešte dokonalejšiu ovocnú chuť):

  • 100 g čerstvých alebo mrazených malín (alebo iného ovocia)

  • 30 g cukru

Postup: 

  1. Zmiešajte všetky sypké ingrediencie na korpus, vo vedľajšej miske zmiešajte tekuté prísady na korpus a premiešajte dokopy na riedke cesto.

  1. Pečte na 170 °C 35-40 min. v tortovej forme.

  1. Na rozvar povarte ovocie s cukrom, pokým nezačne omáčka hustnúť. Prepasírujte cez sitko.

  1. Na krém zľahka premiešajte mascarpone s práškovým cukrom, prilejte smotanu a šľahajte, pokiaľ nezačne krém hustnúť.

  1. Korpus rozrežte, spodný diel potrite rozvarom a polovicou krému, priklopte druhým dielom, potrite zvyšným krémom a ozdobte.

 

TIP: Pri použití klasickej hladkej múky navýšte dávku mlieka na 110 ml. Pokiaľ máte radi ťažší krém, mascarpone môžete nahradiť mäkkým tvarohom. Použite formu s dnom, aby cesto nevytieklo.