Záväzok Nestlé znížiť v Európe obsah cukru vo výrobkoch o 18 000 t do roku 2020

Späť na zoznam Tlačových správII 22, 2017

Nestlé sa zaviazalo do roku 2020 odstrániť 18 000 ton cukru z výrobkov predávaných v Európe. V roku 2020 tak budú výrobky Nestlé v Európe obsahovať o 5 % menej cukru ako dnes. Nestlé tak chce podporiť Európsku komisiu a členské státy vo vývoji akčných plánov na vylepšenie výrobkov. Znižovanie obsahu cukru je súčasťou širšieho spektra globálnych záväzkov, ktoré Nestlé oznámi 7. marca.

Spoločnosť oznámila záväzok zníženia obsahu cukru na maltskej konferencii Európskej únie o detskej obezite. „V situácii, kedy má jedno z troch detí nadváhu alebo je obézne, je jasné, že musíme urobiť viac, aby sme im ponúkli zdravšie výrobky a podporili aktívny životný štýl,“ zdôraznil vo svojom video odkaze Marco Settembri, výkonný viceprezident Nestlé pre Európu, Stredný východ a severnú Afriku, dôležitosť zdravej výživy.

Nestlé už mnoho rokov investuje do vývoja zdravších a chutnejších výrobkov, znižuje obsah cukru, soli, a tuku, pridáva ďalšie živiny, ako napr. celozrnné ingrediencie. Počas posledných troch rokov firma v Európe napríklad odstránila 11 300 ton cukru z výrobkov, ktoré neboli v súlade s výživovými kritériami Nestlé. V poslednej dobe firma oznámila, že uvedie na trh rozpustný nápoj NESQUIK, ktorý bude mať iba 3,4 g pridaného cukru na porciu. Ide o podstatné zníženie z 10,6 g pridaného cukru na porciu štandardného variantu nápoja. Nestlé taktiež nedávno oznámilo vynález odlišne štruktúrovaného cukru, ktorý umožní výrazné zníženie cukru v cukrovinkách pri zachovaní prírodnej chuti.

Podľa M. Settembriho je zásadnou výzvou pre každého jednotlivca zmena preferencií: „Výrobky Nestlé predstavujú iba niekoľko málo percent všetkých potravín v obchodoch. Pokiaľ chceme zmeniť preferencie spotrebiteľov, je nevyhnutné, aby sa zapojil celý potravinársky priemysel, vrátane privátnych značiek.“
Európska komisia a členské státy sa zhodli, že do konca roku 2017 pripravia národné akčné plány, ktoré znížia pridaný cukor v potravinách. Niektoré štáty EÚ už teraz uvádzajú do života lokálne iniciatívy, Nestlé ale žiada väčšiu koordináciu zo strany Európskej únie a posun smerom k Európskej výživovej politike. Takýto krok bude „stimulom pre inovácie a povedie k zdravšej budúcnosti pre Európu,“ dodáva Marco Settembri.

Kontakt pre médiá:
Róbert Kičina, kontakt pre médiá, robert.kicina@sk.nestle.com, +421 907 706 112

Tlačová správa