V závodoch Nestlé už transmastné kyseliny nenájdete

Späť na zoznam Tlačových správIV 3, 2017

Na konci roka 2016 spoločnosť Nestlé odstránila transmastné kyseliny pri výrobe. Ide o dobrovoľný záväzok nad rámec legislatívnych požiadaviek. Prostredníctvom zmien v receptúrach sa podarilo zachovať chuťové vlastnosti výrobkov. Neustále zlepšovanie nutričného zloženia je nikdy nekončiacim procesom. Nestlé pri ňom využíva odborné štúdie a odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

„Naším cieľom je neustále zlepšovať kvalitu výrobkov. Preto sme sa zaviazali k eliminácii transmastných kyselín, ktoré vznikali pri výrobe. Ich negatívny vplyv na zdravie potvrdilo viacero odborných štúdií,“ hovorí Vratislav Janda, riaditeľ pre korporátne záležitosti Nestlé. „Podarilo sa nám zachovať chuť všetkých dotknutých výrobkov, a to považujem za veľký úspech,“ dodáva.

Úpravami prešiel celý rad potravín vyrábaných na Slovensku a v Českej republike. Zmeny sa dotkli receptúr polievok, omáčok a bujónov Carpathia a Maggi, ako aj tyčinky Margot, obľúbených Praliniek a nátierky Nugeta.

Európska a miestna legislatíva stanovuje iba limit pre obsah transmastných kyselín (TFA) v dojčenskej výžive, avšak nie pre všetky potraviny a nápoje. Nestlé, líder v potravinárskom priemysle, aktívne presadzuje legislatívne úpravy v tejto oblasti.

Nestlé zdieľa odborné znalosti pri odstraňovaní TFA z výrobkov s ostatnými výrobcami.

Čo sú to transmastné kyseliny a odkiaľ pochádzajú

Transmastné kyseliny (TFA) vznikajú vo veľkom množstve pri čiastočnom stužovaní rastlinných olejov. Stužovanie tekutých olejov sa v potravinárstve používa na zabezpečenie určitých technologických vlastností tukov, akými sú napr. vyššia stabilita, dlhšia skladovateľnosť, alebo lepšia roztierateľnosť. Stužené tuky sa v potravinárstve najčastejšie používajú vo výrobkoch, akými sú sladké pečivo, cukrovinky, polevy, zemiakové lupienky, sušienky a zákusky.

Transmastné kyseliny majú nepriaznivé zdravotné účinky na ľudské zdravie. Podľa doterajších štúdií, príjem transmastných kyselín nepriaznivo ovplyvňuje pomer zlého (LDL) a dobrého (HDL) cholesterolu. Zvýšená hladina LDL cholesterolu v krvi sa významne podieľa na zvyšovaní rizika srdcovo cievnych chorôb. Tieto choroby sú hlavnou príčinou úmrtí v Európe. Na Slovenskou sú príčinou úmrtí v takmer 50 % prípadov.

Kontakt pre médiá:
Róbert Kičina, kontakt pre médiá, robert.kicina@sk.nestle.com, +421 907 706 112

Tlačová správa